MEMBERS AREA

Christine May Lewsey Christine May Interior Design

St Katharine Docks Penthouse I

This 10-year old duplex penthouse, overlooking a marina on London’s River Thames, had never been updated. We provided our clients with a complete turnkey service including spatial planning, interior design and decoration. As well as installation of new services, including air conditioning and under floor heating, we also redesigned the bathrooms, created a lighting scheme and designed the bespoke joinery throughout; on-site project management was essential.

Reconfiguring the interior layout by closing off a side door to the terrace and creating a study at the top of the stairs, created more wall space to accommodate the clients’ extensive art collection. A discrete picture hanging system was fitted enabling artworks to be added to the collection and moved around without marking the walls. We used Venetian polished plaster on the walls in the upstairs and downstairs hallways and on the stairwell itself; a bespoke leather-clad handrail added to the 1930s cruise liner effect.

On the upper floor, which houses a sitting room with curved ceiling, the kitchen and ‘Her’ study, the colour scheme is inspired by the clients’ artworks and a large collection of Hermes scarf boxes (complete with scarves!). Downstairs, where the bedrooms and ‘His’ den are located, the vibrant colours give way to more soothing tones. On the north side of the apartment the colours are inspired by the River Thames itself, which can be both moody and muddy.

‘Her’ study was created between the utility cupboard and head of the stairs, which means that access to the boiler and consumer unit is in the study. To make good use of the spare space in the utility cupboard and to disguise it, we fitted a movable bookcase, which slides out to reveal first the printer and fax machine then gives access to the boiler. The client, a financier who often brings work home, wanted her study to be efficient but not like an office; we chose a colour scheme of Hermes orange, silver grey and limed oak, the study is feminine without being ‘girly’, business like without feeling corporate.

Downstairs, ‘His’ den, which with the sofa bed also doubles as a spare room, becomes a study when the rise and fall coffee table is put into action. The leather clad doors hide storage cupboards for office equipment and files.

 The master bedroom is a lush haven of upholstered walls and doors. On one side of the room, the wardrobe doors are faced with verre églomisé, which creates the illusion of the river being reflected into the room. Opposite the bed, the upholstered wardrobe doors conceal the entrance to the en suite.

Total cost including contractors, bespoke joinery, bathroom fittings, furniture and soft furnishings, approximately £800,000.00

The clients’ extensive collection of artwork inspired the vibrant colour scheme on the upper floor of the apartment.

The clients’ extensive collection of artwork inspired the vibrant colour scheme on the upper floor of the apartment.

In ‘Her’ study, we have designed an easy glide, pull out bookcase to hide the printer and fax.

In ‘Her’ study, we have designed an easy glide, pull out bookcase to hide the printer and fax.

. A combination of verre églomisé, which echoes the water of the marina below and faux suede upholstered walls.

. A combination of verre églomisé, which echoes the water of the marina below and faux suede upholstered walls.

The master en-suite is accessed through what appears to be a wardrobe door.

The master en-suite is accessed through what appears to be a wardrobe door.

 ‘His’ den quickly converts to a study when the rise and fall coffee table is put to use as a desk.

‘His’ den quickly converts to a study when the rise and fall coffee table is put to use as a desk.

On the north side of the apartment the colours reflect a moody River Thames.

On the north side of the apartment the colours reflect a moody River Thames.