You are here:

project

Surrey Hills Family Home

As interior architects and designers, we were involved in design and specification from the ground up. The clients elected Pfeiffer Design to work alongside a team involving an architect, main contractor, structural engineer, quantity surveyor and subcontractors to deliver a beautiful new build timber clad family home nestled in the Surrey Hills. 

As lead designer on this project, Jenna initially produced a design concept and layout options, followed by technical detailed design packages in the form of detailed lighting, electrical and smart home layouts, joinery, sanitary and specification of fixed elements, such as tiling, flooring and ironmongery. We really got to flex our lighting design muscles and provided a full lighting package for this project – which included design and specification of both the technical and decorative lighting throughout the home. We loved working as part of a wider team on this project, attending monthly site meetings and liaising with the main contractor, O&D, as well as subcontractors, suppliers, tradesmen and specialists throughout the build.

The beautiful spiralling timber-tread oak staircase was an integral part of Jenna’s vision. She enlisted the help of Smet Staircases to help bring her vision to life. They designed and built the incredible bespoke staircase in their workshop to her exacting specification and installed on site. Using our specialist lighting design expertise, we worked alongside Smet to integrate LED strip lighting within the walnut handrail for that wow-effect and ambient glow.

This particular project really allowed us to show what we can do! No stone was left unturned when it came to Jenna’s concept being brought to life. We provided a full turnkey service, seeing the project right through from concept to completion.

In terms of style, this beautiful family home reflects its Surrey countryside roots. Classical and neutral, its timber-framed exterior influenced the design for the interior spaces. Pfeiffer Design specified timeless finishes such as herringbone-format engineered pale oak flooring, classic dado-height panelling, and a neutral colour scheme throughout, whilst introducing a nod to the contemporary in the form of dark smoked bronze ironmongery, electrical accessories and contemporary technical and decorative lighting. The Martin Moore kitchen fit the brief exactly, emulating the classic contemporary style so befitting of a Surrey Hills family home.

We worked with one of our favourite and most trusted lighting suppliers, Rothschild & Bickers, to create a bespoke ‘Pick-n-Mix’ stairwell pendant which created a striking focal point with the home. Henny has been really busy in our workshop making bespoke curtains and Roman blinds to complete the scheme and bring some softness and colour to the contemporary neutral palette. We are hoping to  to specify and procure off-the-peg furniture and accessories as well as designing and making bespoke upholstered furniture for the home in the new year.